Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Babka z marcepanem"
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 486
Przepis dnia
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1590
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 77
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 164
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 386
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 109
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 486
Przepis dnia
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1590
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 77
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 164
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 386
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 109
Składniki
ok. 75 minut.
Mleko lekko podgrzać, wsypać 2,5 dag cukru, wkruszyć drożdże, mieszać, aż się rozpuszczą. Do miseczki przesiać mąkę. Dodać szczyptę soli, 5 dag cukru, cukier wanilinowy, jajko, masło pokrojone na kawałeczki. Wlać mleko z drożdżami. Zagnieść gładkie, jednolite ciasto. Gdy zacznie odstawać od rąk i ścianek miski, przykryć je lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 40 minut, aby podwoiło swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść. Podzielić na 3 części. Każdą kolejno rozwałkować. Jeden placek posypać pokrojonym w kosteczkę marcepanem, drugi – 5 dag pokrojonych migdałów, a na trzeci łyżeczką nałożyć porcje kremu czekoladowo-orzechowego. Placki zrolować, a potem spleść w warkocz.
Formę z kominkiem natłuścić, oprószyć mąką. W formie ułożyć warkocz. Odstawić na 20 minut, by ciasto ponownie wyrosło. Wierzch posmarować żółtkiem wymieszanym ze śmietaną. Posypać resztą migdałów i grubym cukrem. Piec 40-45 minut w 175°C.Źródło: Życie na gorąco