Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Babka z makiem i białą czekoladą"
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 2123
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 971
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 209
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20985
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 2123
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 971
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 209
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20985
Składniki
Czas przygotowania 90 minut. Cena porcji ok. 1,30 zł.
Wartość odżywcza porcji 370 kcal Białko 7 g/Tłuszcz 20 g/Węglowodany 41 g.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i zostawiamy do przestygnięcia. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.
Jajka ubijamy z cukrem i cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy do niej na przemian mąkę oraz mleko. Następnie wsypujemy stopniowo mak oraz kandyzowaną skórkę pomarańczową i delikatnie mieszamy. Na koniec powoli wlewamy rozpuszczoną i przestudzoną białą czekoladę i mieszamy, aby powstała gładka masa.
Ciasto przekładamy do natłuszczonej i posypanej mąką formy na babkę. Pieczemy ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180oC.
Upieczoną babkę delikatnie wyjmujemy z formy po ok. 10 minutach i studzimy na kratce. Ciasto smakuje trochę jak bita śmietana. Możemy je polać rozpuszczoną białą czekoladą albo posypać cukrem pudrem z dodatkiem wanilii.Źródło: Rewia