Babka z majonezem

Przepis dnia 2021-03-31
Babka z majonezem
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: wjosna
Babka z dodatkiem majonezu, polana lekkim cytrynowym lukrem

Składniki

  • 4 jajka w temperaturze pokojowej
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki majonezu
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Lukier
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • + masło bułka tarta do wysypania foremki

Przygotowanie


  1. Jajka ubić z cukrem ( kilka minut aż powstanie biała, puszysta masa). Do masy dodać majonez, sok i skórkę z cytryny, delikatnie wymieszać łopatką.
    Do miski przesiać obie mąki i proszek do pieczenia. Powoli dodawać do masy jajecznej, delikatnie łącząc składniki łopatką.
    Piekarnik nagrzać do 170 stopni.

  2. Formę na babkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
    Piec ok 50 minut.
    Odstawić do ostudzenia.
    Cukier wymieszać z sokiem z cytryny, odstawić na kilka minut i potem polać babkę cukrem i dowolnie ozdobić.

Składniki
  • 4 jajka w temperaturze pokojowej
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki majonezu
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Lukier
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • + masło bułka tarta do wysypania foremki
Składniki