Babka z majonezem

Babka z majonezem
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: jolao
Prosta, puszysta babka z dodatkiem majonezu, którego w wypieku w ogóle nie czuć. Dobrze sprawdzi się na Wielkanocnym stole.

Składniki

  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 5 łyżek majonezu dobrej jakości
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 3/4 szklanki skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier puder do oprószenia

Przygotowanie

  1. Białka ubijamy na sztywno, a następnie cały czas ubijając dodajemy stopniowo połowę cukru.

    W osobnej misce ucieramy na puszystą masę żółtka z majonezem i pozostałym cukrem, dodajemy do ubitych białek i mieszamy.

    Kolejno dodajemy przesianą mąkę, skrobię i proszek do pieczenia. Miksujemy przez chwilę do połączenia składników.

    Masę przelewamy do dowolnej formy (u mnie z kominem) i pieczemy ok. 40 minut w 180 stopniach. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem i w razie potrzeby podpiekamy jeszcze chwilę.

    Po wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem.

Komentarze do przepisu (3)

Maudie 22 marca 2018
Pyszna babka:)Mam również babkę na majonezie w swoich przepisach,robię ją nie tylko od święta bo zawsze się... Czytaj całość »
Pyszna babka:)Mam również babkę na majonezie w swoich przepisach,robię ją nie tylko od święta bo zawsze się sprawdza i długo utrzymuje świeżość :)
jolao 27 marca 2018
Jeszcze nie zdążyłam sprawdzić, jak długo utrzymuje świeżość, bo za każdym razem bardzo szybko znika ;)
drNowak 24 kwietnia 2019
Super babka. Obowiązkowo na świątecznym stole. U mnie była wersja cytrynowa i keks majonezowy. Ja wszystko... Czytaj całość »
Super babka. Obowiązkowo na świątecznym stole. U mnie była wersja cytrynowa i keks majonezowy. Ja wszystko ubijam w jednej misie i też wychodzi. :)
Składniki
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 5 łyżek majonezu dobrej jakości
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 3/4 szklanki skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier puder do oprószenia
Składniki