Babka z kukurydzy

Przepis dnia 2016-07-12
Babka z kukurydzy
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Staropolski przepis na babkę z kukurydzy. Polecam ten przepis, wspaniale komponuje się z dobrą herbatką.

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Masło roztopić i ostudzić. Kukurydze dobrze odsączyć i zmiksować z mleczkiem i cynamonem. Żółtka ubić z cukrem i połączyć z kukurydzą. Dodać masło, mąkę, proszek do pieczenia, wymieszać mikserem. Białka ubić na sztywno i połączyć z ciastem, lekko zamieszać. Ciasto przelać do formy keksowej. Piec w temperaturze 180 stopni przez 45 minut.

Komentarze do przepisu (2)

Joanna 11 lipca 2016
Dzięki za dodanie tego przepisu. Dodaje do książki i na pewno wypróbuje :-)
RENIA730 13 lipca 2016
STAROPOLSKI? Autor tego dopiska na interii chyba nie wie, że kukurydza na polskich stołach pojawiła się dopiero... Czytaj całość »
STAROPOLSKI? Autor tego dopiska na interii chyba nie wie, że kukurydza na polskich stołach pojawiła się dopiero w XX wieku. Wcześniej uprawiane niewielkie ilości były traktowane jak roślina pastewna
Składniki