Babka z jabłkami

Babka z jabłkami
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Bardzo delikatna i pyszna babka z jabłkami.

Składniki

  • CIASTO:
  • -5 jajek -250 g. masła -200 g. cukru -1 cukier waniliowy
  • -starta skórka z cytryny -sok z 1/2 cytryny -180 g. mąki tortowej
  • -180 g. mąki ziemniaczanej -2 łyżeczki proszek do piecz.
  • OWOCE: -2 duże jabłka
  • DO OPRÓSZENIA: -cukier puder

Przygotowanie

  1. Utrzeć masło z żółtkami i połową cukru. Przesiać mąki z proszkiem.Dodać sok i skórkę z cytryny i wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli i resztą cukru. Wszystko lekko wymieszać.
    Połowę ciasta wylać do wysmarowanej keksówki 12X30 i wyłożonej papierem do pieczenia.
    Poukładać kawałki jabłek. Zalać resztą ciasta, albo wylać całe i jabłka powciskać.

  2. Piec w 180* ok.45 min.
    Po upieczeniu, babkę wyjąć, obracając na deskę.Zdjąć papier. Po przestygnięciu,obrócić i posypać cukrem pudrem.

Komentarze do przepisu (12)

KORAL 06 września 2018
Pyszna babeczka :)
kuchmariola63 07 września 2018
Lubię zajadać takie babeczki :)
babeczka35 09 września 2018
Smakowita babka :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • CIASTO:
  • -5 jajek -250 g. masła -200 g. cukru -1 cukier waniliowy
  • -starta skórka z cytryny -sok z 1/2 cytryny -180 g. mąki tortowej
  • -180 g. mąki ziemniaczanej -2 łyżeczki proszek do piecz.
  • OWOCE: -2 duże jabłka
  • DO OPRÓSZENIA: -cukier puder
Składniki