Babka z dynią i żurawiną

Babka z dynią i żurawiną
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Bardzo smaczne, puszyste ciasto. Na dodatek dynia nadała mu piękny pomarańczowy kolor. Serdecznie polecam.

Składniki

  • 40 dag mąki pszennej
  • 1 szkl. puree z dyni (temperatura pokojowa)
  • 100 g miękkiego masła
  • 4 jajka wiejskie (temperatura pokojowa)
  • 3/4 szkl. cukru trzcinowego
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3/4 szkl. żurawiny
  • sok z 1/2 cytryny
  • 3-4 łyżki cukru pudru

Przygotowanie

  1. Końcówkami robota utrzeć masło z cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem. Dodawać po jednym jajku i nadal ucierać.Dodać puree z dyni. Na koniec mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą. Mieszać nadal na małych obrotach. Żurawinę wmieszać do ciasta przy pomocy łopatki.

  2. Keksówkę o wymiarach 11x31 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku do 170 st. C około 70 minut. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto się upiekło. Po wystudzeniu polać lukrem z soku z cytryny i cukru pudru.

Komentarze do przepisu (6)

fafiatko 27 października 2018
Pyszne niedzielne ciacho!!!
babcitereskiciasta 27 października 2018
Wspaniała babka z chęcią bym spróbowała.:)
bryssska 29 października 2018
Super babeczka ;-D
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 40 dag mąki pszennej
  • 1 szkl. puree z dyni (temperatura pokojowa)
  • 100 g miękkiego masła
  • 4 jajka wiejskie (temperatura pokojowa)
  • 3/4 szkl. cukru trzcinowego
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3/4 szkl. żurawiny
  • sok z 1/2 cytryny
  • 3-4 łyżki cukru pudru
Składniki