Babka z czereśniami

Babka z czereśniami
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Przyszedł czas na czereśnie. Na początek zrobiłam kompot i babkę. Tak, zwykła babkę i dodałam do niej czereśnie. Pychota..... Prosto, szybko i smacznie. Spróbujcie koniecznie.

Składniki

  • 1 kostka margaryny (250 g.)
  • 1 szklanka cukru
  • 5 jajek
  • 1/2 łyżeczki pasty waniliowej
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • czereśnie

Przygotowanie

  1. Margarynę pokroić na mniejsze kawałki i utrzeć z cukrem.
    Dodać jajka i pastę waniliową. Dalej ucierać. Na koniec wsypać mąkę
    i proszek do pieczenia. Ucierać jeszcze chwilę, żeby składniki się połączyły.
    Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć połowę ciasta.
    Do drugiej części ciasta wsypać kakao. Zmiksować i wyłożyć na jasne ciasto.
    Na wierzch poukładać czereśnie. Lekko docisnąć.

  2. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni
    i piec 55-60 minut.
    Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Komentarze do przepisu (1)

Black_soul 20 lipca
Super wygląda, uwielbiam wypieki z czereśniami :)
Składniki
  • 1 kostka margaryny (250 g.)
  • 1 szklanka cukru
  • 5 jajek
  • 1/2 łyżeczki pasty waniliowej
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • czereśnie
Składniki