Babka z cukinii

Przepis dnia 2017-08-24
Babka z cukinii
> > 6 os.
> 15 min
łatwe
tanie
Cukinia jest warzywem, z którego możemy upichcić pyszne i niedrogie potrawy. Nawet ciasto :)Ta babka jest tania, szybka w przygotowaniu, a dzięki temu, że dodajemy olej jest długo świeża.

Składniki

  • Cukinia - obrana i starta na grubych oczkach - 3 szkl.
  • Jajka - 3 szt.
  • Cukier - 1 szkl.
  • Cukier waniliowy - 1 łyżka
  • Soda oczyszczona - 1,5 łyżeczki
  • Mąka - 2,5 szkl.
  • Olej - 1 szkl.
  • Orzechy - włoskie - 0,5 szkl. zmielonych
  • Cukier puder - do posypania

Przygotowanie

  1. Oddzielamy białka od żółtek. Z białek ubijamy pianę, dodajemy cukier i cukier waniliowy, ponownie ubijamy, a następnie dodajemy pozostałe składniki (cukinia najlepiej mała, wówczas nie musimy wydrążać środka). Całość dokładnie miksujemy i wylewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (lepsza jest trochę większa/szersza keksówka, bo ciasto mocno rośnie i w mniejszej potrzeba więcej czasu żeby dobrze się przepiekła) i pieczemy 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni - do suchego patyczka. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Komentarze do przepisu (2)

gochna55 22 sierpnia 2017
Świetny przepis - do plagiatorka. Spróbuję na wytrawnie, z uwagi na "osobisty cukier" - jako pieczywko... Czytaj całość »
Świetny przepis - do plagiatorka. Spróbuję na wytrawnie, z uwagi na "osobisty cukier" - jako pieczywko będzie super. Wielkie dzięki. Na słodko - dla rodzinki też upiekę.
NaTalerzuAgnes 23 sierpnia 2017
Cieszę się - smacznego :)
Składniki
  • Cukinia - obrana i starta na grubych oczkach - 3 szkl.
  • Jajka - 3 szt.
  • Cukier - 1 szkl.
  • Cukier waniliowy - 1 łyżka
  • Soda oczyszczona - 1,5 łyżeczki
  • Mąka - 2,5 szkl.
  • Olej - 1 szkl.
  • Orzechy - włoskie - 0,5 szkl. zmielonych
  • Cukier puder - do posypania
Składniki