Babka z ajerkoniakiem i krówkami

Babka z ajerkoniakiem i krówkami
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: sereberko80
Wielkanoc bez babki, to nie Wielkanoc :-) u mnie w tym roku babka pyszna, puszysta, wilgotna z nutką ajerkoniaku i krówek :-) (dzisiaj dodałam zdjęcie tak na szybko, jutro postaram sie dodać z polewą :-) ) - proporcje na dużą blachę z kominkiem

Składniki

Przygotowanie

  1. Krówki pokroić w niewielkie kawałki. Obsypać je mąka aby nie sklejały się ze sobą i aby nie przykleiły się do foremki. Margarynę utrzeć mikserem z cukrem na gładką masę. Cały czas miksując po kolei wbijać jajka, następnie cienkim strumieniem wlewać ajerkoniak i dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec do masy wsypać krówki i wszystko wymieszać łyżką. Foremkę na babkę z kominem posmarować tłuszczem i dokładnie posypać bułką tartą - jest to konieczne aby krówki opadając nie przykleiły się do dna, wtedy babkę trudno wyciagnąć. Piec w 175ºC przez ok. 60 min. Smacznego :-)

Komentarze do przepisu (4)

anetas197601 29 marca 2013
nawet bez polewy ładnie się prezentuje, bardzo ciekawy przepis jeszcze takiej babki nie robiłam dlatego zabiera... Czytaj całość »
nawet bez polewy ładnie się prezentuje, bardzo ciekawy przepis jeszcze takiej babki nie robiłam dlatego zabiera do ulubionych i zostawiam 6 :))
Konto usunięte 29 marca 2013
Sreberko kto widział tak kusić;-))) Ajerkoniak i krówki litości:-))) Do ulubionych zabieram bo połączenie... Czytaj całość »
Sreberko kto widział tak kusić;-))) Ajerkoniak i krówki litości:-))) Do ulubionych zabieram bo połączenie smaków raz ciekawe dwa w moim guście:-)) Super 6 i wesołych świąt.
sereberko80 30 marca 2013
dziękuję dziewczyny za miłe komentarze i życzę zdrowych, spokojnych i "pysznych" Świąt :-)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki