Babka z ajerkoniakiem

Babka z ajerkoniakiem
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: sereberko80
pyszna, puszysta, wilgotna babka z wyczuwalną nutką ajerkoniaku :-)

Przygotowanie

  1. Margarynę, olej, ajerkoniak, cukier, cukier waniliowy i wodę gotować na małym ogniu ok. 10 min. Uważać żeby nie wykipiało. Wystudzić. Białka ubić na sztywną pianę. Osobno ubić żółtka, wymieszać je delikatnie z przestudzoną masą ajerkoniakową, mąką, proszkiem do pieczenia i pianą z białek. Wlać ciasto do dużej formy babkowej i piec ok. 40 min. w temp. 180 stopni. Babkę polać ulubioną polewą lub tak jak ja rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą. Smacznego :-)

Komentarze do przepisu (6)

ik-a 17 kwietnia 2012
Nie przepadam za babkami bo zazwyczaj są suche, ale Twój przepis chowam do ulubionych :-)
sereberko80 17 kwietnia 2012
również nie lubię suchych babek ale ten przepis mogę z czystym sumieniem polecam, babka jest naprawdę wilgotna... Czytaj całość »
również nie lubię suchych babek ale ten przepis mogę z czystym sumieniem polecam, babka jest naprawdę wilgotna :-) pozdrawiam
sereberko80 17 kwietnia 2012
miało być "polecić" oczywiście :-)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki