Babka z ajerkoniakiem

Babka z ajerkoniakiem
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: monialubi
Prosta babka na wielkanocny stół. Po kilku dniach po upieczeniu nadal mięciutka i pyszna.

Składniki

  • 300g mąki
  • 200g cukru pudru
  • 4 jajka
  • 1 szklanka oleju rzepakowego
  • 1 szklanka ajerkoniaku
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • opakowanie startej skórki cytrynowej
  • 200g gorzkiej czekolady lub kuwertury
  • 2 łyżki oleju
  • masło i bułka tarta do formy

Przygotowanie

  1. Jajka utrzeć z cukrem i solą na puszystą masę, dodać olej, skórkę cytrynową i ajerkoniak. W drugiej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i połączyć z masą jajeczną.

  2. Formę do babki z kominkiem wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Piekarnik nagrzać do 170 stopni.

  3. Ciasto przełożyć do formy i wstawić do piekarnika. Piec ok. 60 minut.

  4. Kuwerturę lub czekoladę połamać na mniejsze kawałki i roztopić w kąpieli wodnej, dodać olej i dobrze wymieszać. Pędzelkiem rozsmarować czekoladę na całej powierzchni ostudzonej babki.


    Smacznego :)

Komentarze do przepisu (1)

bryssska 19 marca 2018
Smaczna ;-)
Składniki
  • 300g mąki
  • 200g cukru pudru
  • 4 jajka
  • 1 szklanka oleju rzepakowego
  • 1 szklanka ajerkoniaku
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • opakowanie startej skórki cytrynowej
  • 200g gorzkiej czekolady lub kuwertury
  • 2 łyżki oleju
  • masło i bułka tarta do formy
Składniki