Babka z adwokatem

Babka z adwokatem
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Do kawki polecam pyszną, wilgotna, delikatną w smaku babkę z likierem jajecznym, dopieszczoną owocami czerwonej porzeczki i polewą czekoladową z jadalnym brokatem. Adwokat w babce jest praktycznie niewyczuwalny. Z tego przepisu babka zawsze się udaje. Poniżej przepis na dwie małe keksówki lub formę okrągłą do babki.

Składniki

  • Ciasto:
  • 6 jajek
  • 300 g mąki tortowej + 2 łyżki ciemnego kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g masła
  • 15 łyżek oleju
  • 10 łyżek adwokatu
  • 2 łyżki wody
  • 1,5 szklanki cukru pudru (można dać mniej)
  • 1 op. cukru z wanilią
  • szczypta soli
  • Polewa czekoladowa:
  • 1 gorzka czekolada (100 g)
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • kilka łyżek mleka (dodajemy, mieszamy i sprawdzamy gęstość)
  • 2 łyżeczki cukru pudru

Przygotowanie

  1. Przygotowanie ciasta:
    Do rondla włożyć masło, wlać olej, wodę, adwokat. Zagrzać do rozpuszczenia masła. Następnie wsypać cukier i cukier waniliowy. Mieszać i gotować na małym ogniu przez ok 10 minut. Wystudzić.

  2. Masę przelać do miski. Żółtka oddzielić od białek. Do letniej masy wsypywać partiami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz po jednym żółtku. Dokładnie wymieszać mikserem. Białka ze szczyptą soli ubić na pianę i delikatnie ją wmieszać do ciasta. 2/3 ciasta przelać do wysmarowanych masłem keksówek lub okrągłej formy. Do pozostałej części dodać kakao, wymieszać i wlać do formy.

  3. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni góra-dół przez ok. 40-45 minut do suchego patyczka. Wyjąć z formy i studzić na kratce.

  4. Przygotowanie polewy:
    Czekoladę rozpuścić w rondelku z resztą składników, mieszać i dodawać stopniowo mleka do uzyskania potrzebnej gęstości.

  5. Po wystudzeniu babkę polać polewą czekoladową i ewentualnie przyozdobić owocami.

    SMACZNEGO!!!

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 27 lipca
Mniam pyszotka:))
Składniki
  • Ciasto:
  • 6 jajek
  • 300 g mąki tortowej + 2 łyżki ciemnego kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g masła
  • 15 łyżek oleju
  • 10 łyżek adwokatu
  • 2 łyżki wody
  • 1,5 szklanki cukru pudru (można dać mniej)
  • 1 op. cukru z wanilią
  • szczypta soli
  • Polewa czekoladowa:
  • 1 gorzka czekolada (100 g)
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • kilka łyżek mleka (dodajemy, mieszamy i sprawdzamy gęstość)
  • 2 łyżeczki cukru pudru
Składniki