Babka wielkanocna według Ewy Wachowicz

Babka wielkanocna według Ewy Wachowicz
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Ewa_Gotuje
Wielkanoc kojarzy mi się przede wszystkim z wyśmienitymi ciastami. Wśród nich szczególne miejsce zajmuje baba: pieczona jest najczęściej w Wielki Piątek, podawana na wielkosobotnie śniadanie. A ponieważ tego dnia potraw mięsnych nie jemy w ogóle, babka szybko znika z talerza. Bywa więc, że wieczorem robię taką babę jeszcze raz, by również i ona pojawiła się na niedzielnym stole.

Składniki

  • 500 g - mąki
  • 350 g - cukru
  • 250 g - masła
  • 4 - jajka
  • ¾ szklanki - mleka lub śmietany
  • 3 łyżki - kakao
  • 1 łyżka - proszku do pieczenia
  • 1 - cukier waniliowy

Przygotowanie

  1. Masło utrzeć z 25 dag cukru, dodać żółtka i cukier waniliowy. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, przesiać, po czym na przemian z mlekiem (lub śmietaną) dodać do utartych z cukrem żółtek - cały czas mieszając.

  2. Gdy wszystkie składniki utworzą gładką masę dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Następnie ciasto podzielić na dwie połowy i z jednej zrobić masę czekoladową: dosypać kakao i pozostałe 10 dag cukru.

  3. Formę na babkę (okrągła o pojemności 1 i 1/2l) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Nakładanie ciasta zacząć od kilku łyżek masy "białej", następnie dać kilka łyżek czekoladowej i tak do wyczerpania ciasta - bacząc, by na wierzchu była masa z kakao. Piec ok. 1 i 1/2 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

Składniki
  • 500 g - mąki
  • 350 g - cukru
  • 250 g - masła
  • 4 - jajka
  • ¾ szklanki - mleka lub śmietany
  • 3 łyżki - kakao
  • 1 łyżka - proszku do pieczenia
  • 1 - cukier waniliowy
Składniki