Babka wielkanocna

Babka wielkanocna
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Milycooking
Przepis na tą genialną babkę dostałem od cioci. Dla mnie bardzo zaskakujący jest jeden ze składników. Podobno kluczowy czyli oranżada, koniecznie Hellena ( i to nie jest reklama ). Gdy przeczytałem ten przepis pierwszy raz od razu mi się spodobał ze względu na swoją prostotę. Dodatkowo nie ma opcji żeby babka z niego nie wszyła! Tak powiedziała mi ciocia, która co roku piecze takie babki

Składniki

  • Jajka 5 szt
  • Mąka 2 i 1/2 szklanki
  • Cukier 1 i 1/2 szklanki
  • Olej 1/2 szklanki
  • Oranżada Hellena ( czerwona lub pomarańczowa ) 1/2 szklanki
  • Cukier waniliowy 1 szt
  • Proszek do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki

Przygotowanie

  1. Jajka, cukier i cukier waniliowy ubijamy na gładką masę. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, olej i oranżadę i wyrabiamy do jednolitej masy. Przelewamy do formy na babkę ( ja użyłem o średnicy 22 cm) i wstawiamy do wcześniej nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Pieczemy około 40 – 50 minut sprawdzając czy jest gotowa patyczkiem ( jeżeli po wbiciu patyczka będzie suchy to znaczy, że babka jest idealna ). Dekorujemy dowolnie. Ja zrobiłem lukier i dodałem na górę kandyzowane skórki pomarańczy. Smacznego!

Składniki
  • Jajka 5 szt
  • Mąka 2 i 1/2 szklanki
  • Cukier 1 i 1/2 szklanki
  • Olej 1/2 szklanki
  • Oranżada Hellena ( czerwona lub pomarańczowa ) 1/2 szklanki
  • Cukier waniliowy 1 szt
  • Proszek do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki
Składniki