Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aromatyczna ,wilgotna,od lat u mnie na światecznym stole:)
Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...
Odsłon: 41
Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...
Odsłon: 41
Składniki
Zrobić zaczyn z drożdży,drożdze rozkruszyć z łyżką cukru,mąki i odrobiną mleka. Osobno w misce utrzeć żółtka z resztą cukru na puch. Dodć przesianą mąkę, 1 szkl.mleka,skórkę startą z cytryny i sok. Dodać wyrośnięty zaczyn. Ciasto wyrabiać około 10-15 min.Pod koniec dać rozpuszczone i przestudzone masło ,rodzynki i zarobić. Zostawić na chwilę do wyrośnięcia. Foremkę wysmarować masłem,dać ciasto i piec w 180 st,do złotego koloru,góra-dół. Babkę wystudzić i polać lukrem,udekorować smażoną skórką pomarańczową. Cukier puder ucierać z sokiem z cytryny na gładką masę i mamy lukier:)
Smacznego życzę!