Babka ucierana na Wielkanoc

Babka ucierana na Wielkanoc
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
To jedna z najlepszych babek na świecie. Będzie nam się zawsze kojarzyć z dzieciństwem. Jest naszą kolejną propozycją na zbliżające się Święta Wielkanocne.Delikatna i puszysta...Smacznego;)

Składniki

  • 25 dkg margaryny,
  • 6 jaj,
  • 30 dkg mąki,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 20 dkg cukru,
  • 6 łyżek śmietany / u nas jogurt naturalny/,
  • 1 łyżeczka kakao,

Przygotowanie

  1. Margarynę ucieramy z cukrem i dodajemy po jednym żółtku, po każdym dobrze miksując. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia, naprzemiennie ze śmietaną. Z białek ubijamy pianę i delikatnie mieszamy z ciastem. Do 1/3 ciasta dodajemy kakao i delikatnie mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Do przygotowanej foremki wlewamy jasne ciasto a następnie ciemnie - delikatnie dociskając drewnianą łopatką. Pieczemy ok. 40 minut.

Składniki
  • 25 dkg margaryny,
  • 6 jaj,
  • 30 dkg mąki,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 20 dkg cukru,
  • 6 łyżek śmietany / u nas jogurt naturalny/,
  • 1 łyżeczka kakao,
Składniki