Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 207
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 67
Pyszna pasta z makrelą
Odsłon: 8942
Na pyszną kolację lub do pracy na zimno.
Odsłon: 145
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 38
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 293
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 207
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 67
Pyszna pasta z makrelą
Odsłon: 8942
Na pyszną kolację lub do pracy na zimno.
Odsłon: 145
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 38
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 293
Składniki
Jabłka umyć, osuszyć, pokroić każde na cztery części. Obrać, pozbawić gniazd nasiennych. Pokroić w kostkę. Skropić sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzać masło klarowane. Dodać pokrojone jabłka. Dodać cukier, cynamon i mąkę ziemniaczaną. Podgrzewać i mieszać. Jabłka puszczą sok i masa zacznie gęstnieć. Musi zniknąć cały sok. Wystudzić. Masło utrzeć z cukrem. Ucierając dodawać kolejno - jajko, jogurt. Dodać część mąki połączonej z proszkiem do pieczenia i to już wymieszać łopatką. Dodawać resztę mąki i wyrobić ręką. Najlepiej już na stolnicy podsypując mąką. Schłodzić ok. 15 min. Podzielić na dwie części i zrobić wałki. Wałki kroić na kawałki. Nie muszą być równe. Kawałki rozpłaszczać na ręce i nakładać farsz jabłkowy. Zalepiać. Robić kule i wkładać do wysmarowanej wcześniej masłem foremki na babkę. Po ułożeniu pierwszej warstwy, powstałe dziurki pozaklejać farszem z jabłek. Następnie kolejna warstwa nadziewanych bułeczek i dziurki uzupełnić farszem jabłkowym. Wypełnioną bułeczkami foremkę wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 45 min. Wystudzić. Wyjąć babkę z foremki. Osypać cukrem pudrem. Można pokroić, ale można też odrywać po kawałku, po bułeczce. Zajadać. Smacznego.