Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Babka szafranowa"
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 587
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 136
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 145
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 106
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 22744
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 587
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 136
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 145
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 106
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 22744
Składniki
Drożdże utrzyj z łyżką cukru. Dodaj 25 dag mąki i szczyptę soli. Zalej ciepłym mlekiem. Wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw zaczyn do wyrośnięcia. Czekoladę posiekaj na kawałki. Szafran zalej spirytusem, odstaw na godzinę. Żółtka utrzyj z pozostałym cukrem.
Gdy zaczyn dwukrotnie zwiększy objętość, dodaj utarte z cukrem żółtka, wyrabiaj 15 minut. Dodaj resztę mąki, stopione i przestudzone masło, czekoladę i odcedzony spirytus szafranowy. Białka ubij na sztywną pianę, połącz z przygotowaną masą.
Dwie duże formy do baby natłuść, napełnij ciastem do 1/3 wysokości i odstaw na godzinę. Piecz baby 10 min w 200 st., a potem 50 min w 180 st. Ozdób polewą czekoladową.
Czas ok. 120 min; porcja – 280 kcal, cena 90 gr.Źródło: Świat kobiety