Babka śmietankowa

Babka śmietankowa
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Święta zbliżają się wielkimi krokami. Być może, będziecie szukać przepisów na różnego rodzaju babki i babeczki. Dlatego ja, już w przedświątecznym klimacie upiekłam i wystroiłam babkę.

Składniki

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka śmietanki 30 %
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 budyń śmietankowy 40 g.
  • płatki czekoladowe 40 g.

Przygotowanie

  1. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Wlać śmietankę i jeszcze chwilę ubijać.
    Następnie wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i budyń w proszku. Zmiksować.
    Na koniec dodać płatki czekoladowe i wymieszać łyżką.
    Jeśli nie macie płatków czekoladowych, to wystarczy drobno pokroić czekoladę.
    Tak przygotowane ciasto przełożyć do formy na babkę, wysmarowanej margaryną
    i posypanej bułką tartą.

  2. Formę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni
    i piec 50-60 minut. Do suchego patyczka.

    Wystudzoną babkę udekorować lukrem, lub polewą.

Komentarze do przepisu (2)

KulinarnaChwila 28 marca
Pyszotka:)
kuchmariola63 28 marca
Piękna babeczka :)
Składniki
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka śmietanki 30 %
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 budyń śmietankowy 40 g.
  • płatki czekoladowe 40 g.
Składniki