Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Babka puchowa z Gdańska"
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 22630
Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...
Odsłon: 109
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 316
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 263
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 22630
Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...
Odsłon: 109
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 316
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 263
Składniki
Mąkę wymieszaj z cukrem oraz cukrem waniliowym. Dodaj drożdże, ciepłe mleko, żółtka i masło. Dobrze wyrób. Ciasto przykryj i odstaw na godzinę. Kiedy podwoi swoją objętość, dodaj bakalie, ponownie zagnieć. Dwie formy posmaruj tłuszczem. Napełnij ciastem. Piecz po ok. 50 min w 175 st. Udekoruj lukrami.
<strong>Wykwintna wersja Roberta Sowy</strong>
Ciasto drożdżowe zyska piękny żółty kolor, jeśli dodsz do niego nieco szafranu. Kilka niteczek przyprawy najpierw rozpuść w odrobinie mocnego alkoholu, np. wódki.Źródło: Tina