Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna babeczka do codziennej kawki. Serdecznie polecam.
Smaczna pasta jajeczna z wiejskich jajek od kur zielononóżek, bardzo lubię pa...
Odsłon: 14
Zbliżające się święta wielkanocne zainspirowały mnie do stworzenia czegoś wyj...
Odsłon: 1020
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 335
Smaczna pasta jajeczna z wiejskich jajek od kur zielononóżek, bardzo lubię pa...
Odsłon: 14
Zbliżające się święta wielkanocne zainspirowały mnie do stworzenia czegoś wyj...
Odsłon: 1020
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 335
Składniki
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno ze szczyptą soli. W drugim naczyniu utrzeć żółtka z cukrem. Dodać masło, ekstrakt pomarańczowy, otartą skórkę i nadal ucierać. Następnie dodać przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia. Ciągle ucierać, aż powstanie jednolita masa. Wtedy przy pomocy łopatki wmieszać ubite białka. Masę przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wymiary foremki 10x30 cm. Piec w nagrzanym do 180 st. C piekarniku na funkcji góra-dół 55 minut. Sprawdzać patyczkiem czy babka już się upiekła. Po całkowitym wystudzeniu oblać lukrem utartym z soku z pomarańczy i cukru pudru. PS. Pomarańczę należy starannie wyszorować i wypłukać zanim zetrze się skórkę.