Babka pomarańczowa

Babka pomarańczowa
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Wilgotna babka o cudownym zapachu i smaku świeżych pomarańczy

Składniki

  • szklanka mąki
  • 3/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 200g margaryny (musi mieć temperaturę pokojową)
  • 4 jajka
  • szklanka cukru
  • nie pełna szklanka mąki ziemniaczanej
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli (do białek)
  • lukier:
  • kilka łyżeczek soku wyciśniętego z pomarańczy
  • 5 łyżeczek cukru pudru

Przygotowanie

  1. Żółtka oddzielić od białek. Masło utrzeć z cukrem. Dodawać po jednym żółtku ciągle ucierając. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać aby składniki połączyły się. Przelać do formy i piec około 50min w 180C. Dobrze wystudzić.

  2. Lukier: do miseczki wsypać cukier puder dodać sok z pomarańczy, wymieszać. Ostudzoną babkę polukrować lukrem pomarańczowym.

Komentarze do przepisu (3)

Futka 29 marca 2015
Pyszna, delikatna i aromatyczna babeczka :)
agulam22 02 kwietnia 2015
Mam pytanie: czy mąkę ziemniaczaną można zastąpić mąką kukurydzianą lub z tapioki?
anna-martyka-3 07 kwietnia 2015
Przepraszam ze tak późno odpisuje.... myślę, że można zastąpić mąką kukurydzianą, ale szczerze powiem,... Czytaj całość »
Przepraszam ze tak późno odpisuje.... myślę, że można zastąpić mąką kukurydzianą, ale szczerze powiem, że nie próbowałam....
Składniki
  • szklanka mąki
  • 3/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 200g margaryny (musi mieć temperaturę pokojową)
  • 4 jajka
  • szklanka cukru
  • nie pełna szklanka mąki ziemniaczanej
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli (do białek)
  • lukier:
  • kilka łyżeczek soku wyciśniętego z pomarańczy
  • 5 łyżeczek cukru pudru
Składniki