Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny i szybki sposób na ciepły posiłek obiad czy kolację gdy nie masz za du...
Odsłon: 391
Zapiekanki są pyszne. U mnie tym razem zapiekanka już podzielona na porcje. M...
Odsłon: 1722
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 461
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 403
Pyszny i szybki sposób na ciepły posiłek obiad czy kolację gdy nie masz za du...
Odsłon: 391
Zapiekanki są pyszne. U mnie tym razem zapiekanka już podzielona na porcje. M...
Odsłon: 1722
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 461
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 403
Składniki
16 porcji • : 15 min • pieczenie: 60 min • 230 kcal/porcja • 3 zł/porcja
Rozbij jajka i oddziel białka od żółtek. Do białek dodaj sól, ubij je na sztywną pianę. Mąkę przesiej i wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Rodzynki umyj, po czym namocz je w rumie.
Żółtka zmiksuj na gładką masę z cukrem, cukrem waniliowym i olejem. Miksując dalej, dodawaj stopniowo twaróg, następnie mąkę z proszkiem do pieczenia, mak i rodzynki.
Formę do babki posmaruj cienko masłem i obsyp mąką. Rozgrzej piekarnik do 160 st. C.
Dodaj do ciasta ubite białka, delikatnie wymieszaj. Przelej ciasto do formy. Piecz ok. 60 minut. Gdy przestygnie, oprósz cukrem pudrem.Źródło: Olivia