Babka piaskowa pyszna i zawsze się udaje

Przepis dnia 2019-04-13
Babka piaskowa pyszna i zawsze się udaje
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Babka piaskowa pyszna i zawsze się udaje

Składniki

  • Jajko 5 wielkość M lub 4 wielkość L
  • Mąka tortowa szklanka ok. 170 g
  • Mąka ziemniaczana szklanka ok. 190 g
  • Olej rzepakowy szklanka 250 ml
  • Cukier 3/4 szklanki 140 g
  • Proszek do pieczenia łyżeczka z lekka górką

Przygotowanie

  1. Jajka w temperaturze pokojowej zmiksować z cukrem. Miksować do całkowitego rozpuszczenia cukru.

    Na najwolniejszych obrotach miksera wolnym strumieniem wlać olej.

    Do masy jajecznej przesiać mąki wraz z proszkiem do pieczenia. Dodatkowo dodałam cukier waniliowy oraz olejek migdałowy. Zmiksować wszystko na najwolniejszych obrotach, tylko do połączenia składników.

  2. Ciasto przelewamy do blaszki wysmarowanej masłem oraz obsypanej bułką tartą. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 170 stopni i pieczemy do tzw. suchego patyczka. Moja babka piekła się 50 minut. Po 15 minutach od wyjęcia z piekarnika wyjąć z blaszki. Po przestudzeniu posypać pudrem, polać lukrem lub rozpuszczoną czekoladą. Smacznego!

Komentarze do przepisu (3)

babcitereskiciasta 11 kwietnia 2019
Pyszna.:)
Nevermore 11 kwietnia 2019
Pycha, mniam, mniam :)
pelen_brzuszek 11 kwietnia 2019
takie najlepsze :)
Składniki
  • Jajko 5 wielkość M lub 4 wielkość L
  • Mąka tortowa szklanka ok. 170 g
  • Mąka ziemniaczana szklanka ok. 190 g
  • Olej rzepakowy szklanka 250 ml
  • Cukier 3/4 szklanki 140 g
  • Proszek do pieczenia łyżeczka z lekka górką
Składniki