Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Babka piaskowa na maśle"
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 4785
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 872
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 4785
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 872
Składniki
Masło, jajka i śmietanę wyjmij z lodówki znacznie wcześniej, aby się ogrzały. Formę na babkę z kominem o pojemności minimum 2,5 litra wysmaruj grubą warstwą masła i oprósz mąką. Piekarnik rozgrzej do temp. 180 st. (góra i dół bez termoobiegu).
Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z mąką pszenną i proszkiem do pieczenia. Masło ucieraj mikserem na wysokich obrotach razem z cukrem przez minimum 10 min. Wbijaj po jajku, cały czas dokładnie miksując (3 min po każdym dodanym jajku).
Do utartej masy dodaj połowę mieszanki mąki oraz połowę śmietany. Zmiksuj mikserem na średnich obrotach do dokładnego połączenia się składników. Dodaj resztę mąki i śmietany, wlej sok z cytryny oraz alkohol i zmiksuj dokładnie na jednolitą masę.
Ciasto wylej do formy (powinno wypełnić ją do połowy). Wyrównaj powierzchnię i wstaw do piekarnika.
Piec przez 35–40 min (po tym czasie wetknięty patyczek w środek ciasta powinien wyjść suchy). Wyjmij babkę i przestudź ją (10 min). Wyłóż na paterę do góry dnem. Gdy ostygnie, oblej lukrem.Źródło: Tina