Babka piaskowa (bezglutenowa)

Babka piaskowa (bezglutenowa)
> > 6 os.
> 15 min
średnie
przystępne
avatar Autor: kibi87
Pyszna, delikatna jak puszek, moja już prawie pochłonięta :). Jeśli użyjemy proszku do pieczenia bez dodatku mąki, można ją upiec dla osób na diecie bezglutenowej. Naprawdę polecam!

Składniki

Przygotowanie

  1. Formę o poj. około 2,6L dokładnie wysmarować masłem i wysypać bułką (migdałami dla bezglutenowców).

  2. Całe jaja ubić na jasną, bardzo puszystą masę (końcówką do ubijania białek), masa powinna być naprawdę bardzo puszysta i nawet więcej niż podwoić objętość, co zadecyduje o udanym wypieku i braku zakalca. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier i dalej ubijać.

  3. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiewać po trochę do masy jajecznej i wymieszać, do połączenia. Dodać aromat, wymieszać. Masło roztopić w garnuszku, wrzące wlać do ciasta, zmiksować tylko do połączenia.

  4. Ciasto przelać do przygotowanej formy (nie powinno zająć więcej niż 2/3 wysokości formy, inaczej 'ucieknie'; babka bardzo rośnie). Piec w temperaturze 170°C przez około 50 - 60 minut do suchego patyczka. Przepis pochodzi z www.mojewypieki.blox.pl

Komentarze do przepisu (2)

MEGI110278 31 marca 2012
Bardzo dokładny opis,a to połowa sukcesu... albo i więcej.
Bardzo ładne zdjęcie :-)
Śliczne fiołki...
MarleGluten 07 stycznia 2016
Wielkie dzięki za przepis, właśnie szukałam czegoś bezglutenowego na przekąskę :D
Składniki
Składniki