Babka piaskowa

Babka piaskowa
> > 6 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: ethela
Sucha,sypka,lekko cytrynowa,idealna,prawdziwie PIASKOWA:-)

Składniki

  • mąka ziemniaczana, 300 g.
  • m aka pszenna(u mnie PUSZYSTA Lubelli), 150 g.
  • cukier, 300 g.
  • cukier waniliowy, 1 op.
  • jajka, 5
  • masło/margaryna, 300 g.
  • proszek do pieczenia, 20 g.
  • sok z cytryny, 50 g.
  • sól, 1/2 łyżeczki
  • naturalny ekstrakt z wanilii(opcjonalnie,ja lubię i dodaję), 1 łyżka

Przygotowanie

  1. Cukier mieszamy z cukrem waniliowym

  2. Przesiewamy mąki,łączymy je i dodajemy do nich proszek do pieczenia i sól

  3. Masło rozetrzeć,a następnie utrzeć na gładką masę dodając po 1 jajku i łyżce cukru.UWAGA!Nie przejmujcie się tym,że masa się zważy,po dodaniu mąki będzie o.k.

  4. Doypujemy mąki,wlewamy sok z cytryny

  5. Formę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą

  6. Pieczemy ok.40 min w piekarniku rozgrzanym do 200 st.(do"suchego patyczka")

Komentarze do przepisu (1)

wiktoria2208 08 kwietnia 2011
mam pytanie a tej soli to nie czuć w smaku bo troche jej dużo?
Składniki
  • mąka ziemniaczana, 300 g.
  • m aka pszenna(u mnie PUSZYSTA Lubelli), 150 g.
  • cukier, 300 g.
  • cukier waniliowy, 1 op.
  • jajka, 5
  • masło/margaryna, 300 g.
  • proszek do pieczenia, 20 g.
  • sok z cytryny, 50 g.
  • sól, 1/2 łyżeczki
  • naturalny ekstrakt z wanilii(opcjonalnie,ja lubię i dodaję), 1 łyżka
Składniki