Babka piaskowa

Przepis dnia 2010-03-31
Babka piaskowa
> > 6 os.
> 15 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Mateusz15
Pyszna babka na święta Wielkiej Nocy. Ciekawe porady na temat tego ciasta znalazłem na blogu mojewypieki.blox.pl. Przepis nie pochodzi z tamtej strony, lecz dostowałem się do wskazówek.

Składniki

Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do 160 stopni (bez termoobiegu!). Formę do babek (średnica 21 cm) lub keksówkę wysmarować tłuszczem.

  2. Żółtka oddzielić od białek.

  3. W misce do białości utrzeć masło z cukrem i dodawać po jednym żółtku.

  4. Do masy maślanej dodać przesianą mieszankę mąki pszennej, ziemniaczanej i proszku do pieczenia. Zmiksować wszystko na gładką masę.

  5. Białka ubić na sztywno z odrobiną soku z cytryny. Dodać do ciasta i lekko wymieszać.

  6. Przełożyć do formy i piec około 50-60 minut. Enjoy!

  7. Gotową, wystudzoną babkę można polać lukrem cytrynowym.

  8. [Przepraszam za złą jakość zdjęcia, ale było zrobione "na szybko".]

Komentarze do przepisu (5)

kaska333 31 marca 2010
dzis pieke to ciasto pozniej napisze jak wyszlo
kaska333 31 marca 2010
upiekła sie super, wyrosło dobrze ale podczas robienia wydawało mi sie ze ciasto jest zbyt ścisłe wiec dodałam... Czytaj całość »
upiekła sie super, wyrosło dobrze ale podczas robienia wydawało mi sie ze ciasto jest zbyt ścisłe wiec dodałam troche mleka do niej i 1/3 buteleczki olejku cytrynowego dla zapachu jeszcze zrobie lukier na bazie soku cytrynowego i mysle ze bedzie super
Mateusz15 31 marca 2010
Cieszę się, że ciasto się upiekło. Moje też było polukrowane. Pozdrawiam!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki