Babka orzechowo-śmietankowa

Babka orzechowo-śmietankowa
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Moja świąteczna babka już przyozdabia stół. Serdecznie ją polecam. Przy okazji składam wszystkim życzenia zdrowych i szczęśliwych Świąt Wielkanocnych.

Składniki

  • 200 g miękkiego masła
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 budyń śmietankowy
  • 3/4 szkl. cukru trzcinowego
  • 4 jajka wiejskie (temperatura pokojowa)
  • 1 szkl. zmielonych na piasek orzechów włoskich + 1 łyżka posiekanych
  • 1 aromat śmietankowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • lukier: 1 szkl. cukru pudru, 2-3 łyżki przegotowanej gorącej wody, 3-4 krople aromatu śmietankowego

Przygotowanie

  1. Formę do babki wysmarować masłem i wysypać kaszką manną. Masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku i nadal ucierać. Dodać cukier, budyń śmietankowy i aromat. Przesianą mąkę wymieszać ze zmielonymi orzechami i proszkiem do pieczenia. Powoli dosypywać ją do masy. Można nadal mieszać mikserem lub zrobić tą końcową czynność przy pomocy łopatki. Otrzymaną masę przełożyć do foremki. Piec w nagrzanym piekarniku w 170 st. C około 50 minut. Pozostawić w foremce do wystygnięcia. Potem babkę wyjąć, polać lukrem i posypać posiekanymi orzechami.

Komentarze do przepisu (9)

fafiatko 20 kwietnia 2019
Piekna i smaczna! Wesolych Swiat!
Dolcevita-in-my-kitchen 20 kwietnia 2019
Uwiebiam takie babki, piekna i pyszna :-)
babeczka35 21 kwietnia 2019
Smakowita babeczka :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 200 g miękkiego masła
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 budyń śmietankowy
  • 3/4 szkl. cukru trzcinowego
  • 4 jajka wiejskie (temperatura pokojowa)
  • 1 szkl. zmielonych na piasek orzechów włoskich + 1 łyżka posiekanych
  • 1 aromat śmietankowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • lukier: 1 szkl. cukru pudru, 2-3 łyżki przegotowanej gorącej wody, 3-4 krople aromatu śmietankowego
Składniki