Babka orzechowo - kakaowa

Babka orzechowo - kakaowa
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Kolejna babka z serii gotowanych. Robiłam już takie babki i zawsze wychodziły pyszne, wilgotne i aromatyczne. Tym razem postanowiłam zrobić taką babkę ale o smaku orzechowym. A jako że orzechy lubią kakao i czekoladę to moją babkę zrobiłam marmurkową orzechowo - kakaową.

Składniki

  • 250g masła
  • 5 jaj
  • 3/4szkl. cukru kryształu
  • 1 cukier waniliowy
  • 1szkl. mąki pszennej tortowej
  • 1szkl. mąki ziemniaczanej
  • 6 łyżek mielonych orzechów włoskich
  • 6 łyżek mleka
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • Polewa:
  • 2-3 łyżki śmietany 30%
  • 100g mlecznej czekolady z orzeszkami arachidowymi

Przygotowanie

  1. Zacznę od tego, że wszystkie składniki potrzebne do przygotowania babki miałam w temperaturze pokojowej. Miękkie masło przełożyłam do miski miksera i utarłam na puszysty krem z cukrem kryształem i cukrem waniliowym. Białka oddzieliłam od żółtek. Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka dodawałam po jednym do utartego masła i miksowałam do połączenia składników. Mąkę pszenną tortową i mąkę ziemniaczaną przesiałam do osobnej miski i wymieszałam z proszkiem do pieczenia i zmielonymi orzechami włoskimi. Następnie tę mieszankę wsypywałam partiami do masła utartego z cukrem i żółtkami. Ciasto wyjdzie w tej chwili bardzo gęste. Dolałam mleko aby je rozrzedzić, a następnie wymieszałam z ubitą pianą z białek. Ciasto podzieliłam na dwie mniej więcej równe części. Jedną część ciasta zmiksowałam z kakao. Formę silikonową z kominem (ale taką gdzie komin jest zamknięty, to znaczy nie ma w nim dziury) wysmarowałam masłem i wysypałam kaszą manną. Do formy wykładałam na przemian po łyżce ciasta ciemnego i ciasta jasnego i tak do skończenia obu rodzajów ciasta. Formę przykryłam szczelnie folią aluminiową i wstawiłam do dużego garnka. Do garnka wlewałam powoli wodę aż sięgała do 3/4 wysokości formy na babkę. Garnek przykryłam pokrywką, ustawiłam na gazie i zagotowałam wodę. Zmniejszyłam płomień gazu, aby woda tylko lekko bulgotała i od tego momentu gotowałam babkę przez ok. 90 minut. Po ugotowaniu, babkę wyjęłam z garnka (należy uważać aby się nie poparzyć), zdjęłam folię aluminiową i pozostawiłam babkę do wystygnięcia. Gdy babka była chłodna wyjęłam ją z formy na talerz. Śmietankę podgrzałam i gdy była gorąca, wrzuciłam połamaną na kawałki czekoladę z kawałkami orzechów (nie z całymi orzechami). Wszystko mieszałam do momentu uzyskania jednolitej polewy. Polewą polałam babkę i wstawiłam ją do lodówki aby stwardniała. Po ok. 2-3 godzinach babka jest gotowa do krojenia.

Komentarze do przepisu (6)

KulinarnaChwila 12 lutego 2020
Pyszotka :)
Maudie 13 lutego 2020
Cudowna:)
slodkisentyment 14 lutego 2020
Przepiękna :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 250g masła
  • 5 jaj
  • 3/4szkl. cukru kryształu
  • 1 cukier waniliowy
  • 1szkl. mąki pszennej tortowej
  • 1szkl. mąki ziemniaczanej
  • 6 łyżek mielonych orzechów włoskich
  • 6 łyżek mleka
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • Polewa:
  • 2-3 łyżki śmietany 30%
  • 100g mlecznej czekolady z orzeszkami arachidowymi
Składniki