Babka orzechowo-czekoladowa

Babka orzechowo-czekoladowa
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: mariwanna
mięciutka, wilgotna, mocno czekoladowa, z chrupiącymi kawałkami orzechów. To połączenie orzechów i czekolady przypomina nieco nutellę.

Składniki

  • 150g gorzkiej lub deserowej czekolady
  • 120g masła
  • 100g cukru
  • 4 duże jajka
  • 150g mielonych orzechów laskowych
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka z górką proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki mąki tortowej
  • polewa: 50ml mleka
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki kakao

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
    Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
    Masło utrzeć z połową cukru na puch, dalej ucierając dodawać po jednym żółtku, a następnie wlać rozpuszczoną czekoladę. Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem i orzechami, wsypać do masy maślanej, zmiksować.
    Białka ubić na sztywną pianę, po koniec ubijania dosypując pozostały cukier. Ubitą pianę delikatnie wmieszać do ciasta.
    Formę do babki (22-24cm średnicy, z kominem) posmarować olejem, posypać mąką. Do formy wyłożyć ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 40 minut w temp. 170stC do tzw. suchego patyczka. Upieczoną babkę wyjąć z piekarnika, studzić najpierw kilka minut w formie, następnie wyjąć i położyć do kratce do całkowitego ostudzenia.
    Polewa: cukier i kakao wymieszać, dodać śmietanę i mleko, gotować na małym ogniu ciągle mieszając, aż polewa zgęstnieje. Polać babkę.

Komentarze do przepisu (1)

magdakos 06 kwietnia 2017
wygląda wspaniale, zrobię na święta :)
Składniki
  • 150g gorzkiej lub deserowej czekolady
  • 120g masła
  • 100g cukru
  • 4 duże jajka
  • 150g mielonych orzechów laskowych
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka z górką proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki mąki tortowej
  • polewa: 50ml mleka
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki kakao
Składniki