Babka orzechowa

Babka orzechowa
> > 6 os.
> 15 min
średnie
przystępne
avatar Autor: lasuch-09
Sposób na wykorzystanie niepotrzebnych białek.

Składniki

Przygotowanie

  1. Mąkę, orzechy, proszek do pieczenia wymieszać i dodać olej + mleko. Ponownie wymieszać.

  2. Sparzyć rodzynki, odcedzić i lekko oprószyć mąką.

  3. Ubić białka ze szczyptą soli i stale ubijając dodawać cukier.

  4. Ubite białka dodawać stopniowo do masy i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać rodzynki i ewent. aromaty.

  5. Ciasto przelać do dużej keksówki, wyłożonej papierem do wypieków lub posmarowanej tłuszczem.

  6. Piec w temp. 160 st. C - 50 min. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczona.

  7. Po wystudzeniu można polać polewą lub posypać cukrem pudrem.

Komentarze do przepisu (3)

irma 03 kwietnia 2013
Ja z białek robię keks /u mnie na profilu/, ale Twój przepis z chęcią zachowam i dla odmiany upiekę Twoje ... Czytaj całość »
Ja z białek robię keks /u mnie na profilu/, ale Twój przepis z chęcią zachowam i dla odmiany upiekę Twoje ciasto , tym bardziej, że zostały mi białka po świętach. Pozdrawiam.
panka 28 sierpnia 2013
Zabieram :) Mam nadzieję , że nie będzie awarii, jeżeli zastąpię orzechy laskowe włoskimi.
lasuch-09 28 sierpnia 2013
Wydaje mi się, ze orzechy włoskie są bardziej tłuste. Może zatem zamiast je ścierać lepiej je drobno posiekać.
Składniki
Składniki