Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mocno orzechowa, puszysta i delikatna.
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 306
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 66
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 111
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 494
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 306
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 66
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 111
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 494
Składniki
Czekoladę łamiemy na kawałki, przekładamy do małego rondelka, który nakładamy na większy rondelek z gotującą się wodą i topimy czekoladę w tzw. wodnej kąpieli. Mielone orzechy mieszamy razem z proszkiem do pieczenia i przesianą mąką.
Wystudzoną płynną czekoladę , miękkie masło i cukier ubijamy na puszystą masę.
Do ubitej masy cały czas mieszając dodajemy po jednym żółtku.
Kiedy żółtka dokładnie się połączą z masą, wówczas dodajemy mąkę z orzechami i dokładnie wszystko razem miksujemy.
Na końcu do masy dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie wszytko razem mieszamy.
Gotową masę przekładamy do wysmarowanej masłem foremki.
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C przez około 45-55 minut. Upieczone ciasto wykładamy z foremki i obracamy je do góry nogami. Wystudzone ciasto całe dokładnie smarujemy roztopioną w kąpieli wodnej gorzką czekoladą.
A następnie na wierzch wylewamy również roztopioną czekoladę mleczną oraz dekorujemy całymi orzechami laskowymi. Smacznego !!!