Babka orzechowa

Babka orzechowa
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
Ciasto idealne do popołudniowej kawy. Powstało z zamiłowania mojej córki do orzechów.

Składniki

  • 3 jaja
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 100ml mleka
  • 100ml oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szklanka zmielonych orzechów laskowych + 2 łyżki do dekoracji
  • Polewa:
  • 3-4 łyżeczki wody
  • 100g cukru pudru

Przygotowanie

  1. *Orzechy zemleć lub drobno posiekać.
    *Jaja utrzeć z cukrem,
    *dodać: mleko, olej, mąkę i proszek do pieczenia,
    *wymieszać,
    *dodać orzechy,
    *wymieszać.
    *Piec ok. 45 min. w temp. 170oC.
    *Wymieszać cukier puder z wodą, (Rada: wsyp do miseczki cukier puder i małymi łyżeczkami dodawaj wodę na zasadzie - ile zabierze. Unikniesz dosypywania cukru i "rozmytej" polewy. Musi ona mieć konsystencję gęstej śmietany i kolor mleka - wtedy jest udana).
    *polać wystudzone ciasto, ozdobić orzechami zanim polewa zastygnie.

Składniki
  • 3 jaja
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 100ml mleka
  • 100ml oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szklanka zmielonych orzechów laskowych + 2 łyżki do dekoracji
  • Polewa:
  • 3-4 łyżeczki wody
  • 100g cukru pudru
Składniki