Babka na kefirze - pyszna wilgotna i puszysta - babka która zawsze się udaje

Babka na kefirze - pyszna wilgotna i puszysta - babka która zawsze się udaje
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
Witam serdecznie, dzisiaj chciałabym się podzielić przepisem na pyszne babki na kefirze. Tak upieczone babki są wyjątkowo wilgotne, puszyste i smaczne. Piekłam je wielokrotnie i za każdym się udawały, więc polecam wypróbować przepis.

Składniki

  • użyłam foremki z kominkiem o średnicy 22 cm
  • babka kakaowa:
  • 200 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550)
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka (rozmiar L)
  • 200 g cukru (kryształ)
  • 200 ml kefiru (220 g)
  • 125 ml oleju (użyłam rzepakowego) – około 116 g
  • 2 łyżki kakao ciemnego (20 g)
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego lub wanilinowego
  • Babka kolorowa- zmiany w składzie do kakaowej:
  • 220 g mąki pszennej (było 200 g)
  • 1 łyżka kakao ciemnego (10 g) (było 20 g)
  • 2 łyżki mleka

Przygotowanie

  1. Do mąki pszennej dodaję mąką ziemniaczaną, sól, proszek do pieczenia, sodę, cukier waniliowy i delikatnie mieszam.

    Do miski wybijam jajka, dodaję cukier i przez chwilę miksuję na puszystą masę, tak aby zbielała.
    Następnie dodaję kefir, przez chwilę miksuję i dodaję olej i jeszcze przez chwilę miksuję.
    Następnie dodaję stopniowo mąkę i na wolnych obrotach miksera miksuję do połączenia się składników.
    Na koniec do ciasta przesiewam kakao i miksuję do połączenia się składników.

    Tak przygotowane ciasto przekładam do foremki wysmarowanej margaryną lub masłem.

  2. Ciasto wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na drugą od dołu półkę i piekę około 45 minut, do suchego patyczka. Długość pieczenia babki może się różnić od piekarnika.
    Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu.

    Babkę po upieczeniu od razu wybijam z foremki i odstawiam do wystudzenia – babka jest gotowa.
    Wystudzoną babkę możemy udekorować cukrem pudrem lub polewą.

  3. Babka kolorowa:
    Ciasto na babkę kolorową przygotowuję w ten sam sposób jak kakaową. Jedyna różnica jest taka, że zostawiam w misce kilka łyżek ciasta i dodaję do niego kakao i mleko. Następnie wylewam na jasne ciasto i mieszam delikatnie patyczkiem od szaszłyka.

    Babkę piekę tak samo jak kakaową.

    Babki są gotowe, życzę udanego wypieku i smacznego.
    Pozdrawiam Babcia Ewa

Komentarze do przepisu (6)

slodkisentyment 28 marca 2019
Śliczna i smaczna :)
Nevermore 28 marca 2019
Babcia Ewa, jak zwykle w wybornej formie :) Super babeczka do zrobienia u nas, pycha :)
ewka16 28 marca 2019
fajna , fajna, będzie na niedzielę :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • użyłam foremki z kominkiem o średnicy 22 cm
  • babka kakaowa:
  • 200 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550)
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka (rozmiar L)
  • 200 g cukru (kryształ)
  • 200 ml kefiru (220 g)
  • 125 ml oleju (użyłam rzepakowego) – około 116 g
  • 2 łyżki kakao ciemnego (20 g)
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego lub wanilinowego
  • Babka kolorowa- zmiany w składzie do kakaowej:
  • 220 g mąki pszennej (było 200 g)
  • 1 łyżka kakao ciemnego (10 g) (było 20 g)
  • 2 łyżki mleka
Składniki