Babka na kefirze lub jogurcie

Babka na kefirze lub jogurcie
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Paninadeser
Bardzo prosta, puszysta i rewelacyjna w smaku babka. Wychodzi wysoka i zawsze się udaje. Polecam :)

Składniki

  • 4 całe jajka
  • szklanka cukru
  • cukier waniliowy lub kilka kropli olejku
  • szklanka kefiru, maślanki lub jogurtu naturalnego
  • 120 ml oleju
  • łyżeczka sody
  • 2 szklanki mąki
  • łyżka kakao

Przygotowanie

  1. Dużą formę na babkę moja o śr.18 cm, dokładnie smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą lub mąką. Piekarnik nagrzewamy na 170 st. C ustawienie góra dół.

    Całe jajka ubijamy z cukrami na białą i puszystą masę.

    Mąkę z sodą przesiewamy, dodajemy porcjami do jajek. Miksujemy tylko do połączenia składników. Dodajemy olej i kefir, miksujemy.

    Połowę ciasta wlewamy do formy, do pozostałego dodajemy kakao. Mieszamy i wlewamy na jasne ciasto. Pieczemy ok 45-55 minut do suchego patyczka. Po lekkim ostudzeniu wyciągamy z formy. Jak całkiem przestygnie możemy polać polewą, lukrem lub posypać cukrem pudrem. Smacznego :)

Komentarze do przepisu (9)

Bardzo lubie takie babeczki, pycha :-)
Nevermore 03 lutego
Pyszne ciacho, do cappuccino idealny dodatek :)
CookWithMe 03 lutego
Mniam :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 4 całe jajka
  • szklanka cukru
  • cukier waniliowy lub kilka kropli olejku
  • szklanka kefiru, maślanki lub jogurtu naturalnego
  • 120 ml oleju
  • łyżeczka sody
  • 2 szklanki mąki
  • łyżka kakao
Składniki