Masło utrzeć z cukrem na puszysty krem, dodać jajka i ucierać do czasu połączenia się składników i uzyskania jednolitej masy.
Wymieszać mleko z jogurtem.
Przesiać mąkę z proszkiem i sodą, dodać kakao i dokładnie wymieszać.
Do masy z masła i jajek dodawać partiami na przemian mleko z jogurtem i sypkie składniki, mieszać delikatnie łyżką, tylko do połączenia się składników.
Masę przełożyć do wysmarowanej masłem i posypanej odrobiną mąki foremki. Piec w piekarniku nagrzanym (góra-dół) do 170 stopni C około 50 - 60 minut (do suchego patyczka). Po 50 minutach sprawdzić środek drewnianym patyczkiem, jeśli na patyczku nie ma przyklejonego surowego ciasta, babka jest upieczona.
Babkę wyjąć z piekarnika i przed wyjęciem z formy odczekać około 10 minut, aby lekko wystygła.
Wystudzoną babkę obsypać cukrem pudrem, polać lukrem lub czekoladą.
Wspaniale smakuje podana z prawdziwą konfiturą wiśniową i bitą śmietaną.