Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babka marmurkowa to idealne ciasto na wielkanocny stół, choć warto go też przyrządzić bez okazji, jako ciasto do popołudniowej kawy. Szybkie i łatwe w wykonaniu, a smakuje bardzo dobrze.
Znakomita propozycja na grilla dla wegetarian i wegan. Kalafior w aromatyczny...
Odsłon: 710
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 190
Znakomita propozycja na grilla dla wegetarian i wegan. Kalafior w aromatyczny...
Odsłon: 710
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 190
Składniki
Jajka ( w temp pokojowej ) ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym oraz szczyptą soli na puszystą masę
Do ubitej masy wlewamy powoli olej cały czas ubijając, a następnie mleko ( zmniejszamy obroty )
Do masy dodajemy partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy do połączenia składników na niskich obrotach
Około 1/3 ciasta przekładamy do innego naczynia i mieszamy z kakao
Formę na babkę smarujemy olejem lub masłem i obsypujemy tartą bułką. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni
Na dno formy wylewamy trochę ciasta jasnego, na niego wylewamy nieco ciasta kakaowego i tak na przemian do wykończenia składników
Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 50 -60 minut
Po upieczeniu formę z ciastem wyjmujemy z piekarnika i ciasto wyjmujemy z formy i studzimy na kratce kuchennej
Po wystudzeniu możemy oblać lukrem lub posypać cukrem pudrem