Babka marchewkowa z nutą czekoladową

Babka marchewkowa z nutą czekoladową
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
tanie
Nietypowe ciasto drożdżowe na śniadanie.

Składniki

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Drożdże rozrobić w ½ litrze letniej wody, dodać startą marchewkę, jedną szklankę mąki i jajka.

  2. Całość dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  3. W między czasie rozpuścić masło i odstawić. Gdy ciasto podrośnie , dodać resztę maki, cukry i stopione ostudzone masło.

  4. Wyrobić ręką ciasto dokładnie, przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej wiórkami kokosowymi, powkładać kawałki czekolady i jeszcze raz odstawić na chwilę do wyrośnięcia.

  5. Piec w temperaturze 180 stopni około godziny. Ciasto kroić po dobrym wystudzeniu.

Składniki
Składniki