Babka makowo-czekoladowa

Babka makowo-czekoladowa
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: monialubi
Łaciata baba z dodatkiem maku i czekoladowej granoli.

Składniki

  • 180g masła
  • 120g cukru
  • 60g płynnego miodu
  • 4 jajka
  • 180g mąki pszennej
  • 80g czekoladowej granoli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250g masy makowej
  • 100g mielonych orzechów laskowych
  • kilka kropel olejku migdałowego
  • 60g gęstej śmietany (lub creme fraiche)
  • cukier puder

Przygotowanie

  1. Formę do babki (18-20 cm średnicy) wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

  2. Miękkie masło utrzeć razem z cukrem i miodem na puszystą masę, pojedynczo dodawać jajka. Makę wymieszać z proszkiem do pieczenia i granolą, dodać do masy maślano-jajecznej. 2/3 ciasta odłożyć, do pozostałego dodać masę makową, orzechy, olejek i śmietanę. Ciasto jasne i makowe nakładać na przemian do formy. Wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 50-60 minut. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.


    Smacznego :)

Składniki
  • 180g masła
  • 120g cukru
  • 60g płynnego miodu
  • 4 jajka
  • 180g mąki pszennej
  • 80g czekoladowej granoli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250g masy makowej
  • 100g mielonych orzechów laskowych
  • kilka kropel olejku migdałowego
  • 60g gęstej śmietany (lub creme fraiche)
  • cukier puder
Składniki