Babka makowa

Babka makowa
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Proponuję dziś przepis na pyszną babkę makową z suchego maku, jest prosta i bardzo smaczna, serdecznie polecam :-)

Składniki

  • 5 jajek (białka i żółtka osobno)
  • 200 g cukru
  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g miękkiego masła
  • 200 g suchego maku
  • olejek migdałowy
  • cukier puder

Przygotowanie

  1. 1. Do misy miksera wrzucamy 5 żółtek (białka do osobnej miski), dodajemy 200 g cukru i miksujemy na jasną i puszystą masę. Następnie stopniowo dodajemy 200 g miękkiego masła i dalej miksujemy na średnich obrotach.

    2. Następnie stopniowo dosypujemy 1 szklankę mąki pszennej i dalej miksujemy. Następnie do 1/4 szklanki mąki dodajemy półtorej łyżeczki proszku do pieczenia, mieszamy i dosypujemy do miksującego się ciasta.

    3. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno.

    4. Do miksującego się ciasta dosypujemy stopniowo 200 g suchego maku i dalej miksujemy. Następnie dodajemy olejek migdałowy i jeszcze chwilkę miksujemy.

    5. Ubitą pianę z białek dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy.

    6. Przelewamy ciasto do formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C.

    7. Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 45 minut z grzaniem góra-dół, do suchego patyczka.

    8. Upieczone ciasto pozostawiamy w formie do wystudzenia. Następnie wystudzone przekładamy na paterę i oprószamy cukrem pudrem.

    Smacznego :-)

Składniki
  • 5 jajek (białka i żółtka osobno)
  • 200 g cukru
  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g miękkiego masła
  • 200 g suchego maku
  • olejek migdałowy
  • cukier puder
Składniki