Babka majonezowo-rumowa:

Babka majonezowo-rumowa:
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: helenapon
Szybka i łatwa w wykonaniu. Krucha i smaczna. Polecam.

Składniki

  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek majonezu (u mnie zawsze domowy)
  • 5 łyżek rumu
  • sok i otarta skórka z wyparzonej cytryny
  • Lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka gorącego mleka

Przygotowanie

  1. Składniki na babkę powinny mieć temperaturę pokojową.
    Całe jajka miksujemy z cukrami na puszystą, białą masę. Trwa to około 8-10 minut. Cukier nie powinien być wyczuwalny. Dodajemy majonez i miksujemy kolejne 3 minuty aż wszystkie składniki się połączą.
    Do osobnej miseczki przesiać obie mąki z proszkiem .Wymieszać dokładnie i po łyżce dodawać do ubitych jajek z cukrem.
    Następnie wlać rum i dodać sok oraz otartą skórkę z wyparzonej cytryny.
    Wyłączyć mikser i wymieszać łyżką bardzo dokładnie.
    Formę z kominkiem wysmarować masłem i oprószyć kaszką manną lub tartą bułką.
    Przelać ciasto do formy.
    Piekarnik nagrzać do 180 stopni, z funkcją góra/dół.
    Wstawić babkę i piec 40 minut.
    Przed wyjęciem sprawdzić drewnianym patyczkiem czy jest dobrze upieczona.
    Wyjąć z piekarnika. Odczekać 10 minut i wyjąć babkę z formy.
    Zimną oblać lukrem lub polewą czekoladową i dowolnie udekorować.

Komentarze do przepisu (1)

RITAcreative- 30 marca
Podoba mi się przepis (●'◡'●) Zapisuję.
Składniki
  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek majonezu (u mnie zawsze domowy)
  • 5 łyżek rumu
  • sok i otarta skórka z wyparzonej cytryny
  • Lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka gorącego mleka
Składniki