Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybka i łatwa w wykonaniu. Krucha i smaczna. Polecam.
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 314
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 84
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 5092
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32689
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 355
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 260
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 314
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 84
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 5092
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32689
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 355
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 260
Składniki
Składniki na babkę powinny mieć temperaturę pokojową. Całe jajka miksujemy z cukrami na puszystą, białą masę. Trwa to około 8-10 minut. Cukier nie powinien być wyczuwalny. Dodajemy majonez i miksujemy kolejne 3 minuty aż wszystkie składniki się połączą. Do osobnej miseczki przesiać obie mąki z proszkiem .Wymieszać dokładnie i po łyżce dodawać do ubitych jajek z cukrem. Następnie wlać rum i dodać sok oraz otartą skórkę z wyparzonej cytryny. Wyłączyć mikser i wymieszać łyżką bardzo dokładnie. Formę z kominkiem wysmarować masłem i oprószyć kaszką manną lub tartą bułką. Przelać ciasto do formy. Piekarnik nagrzać do 180 stopni, z funkcją góra/dół. Wstawić babkę i piec 40 minut. Przed wyjęciem sprawdzić drewnianym patyczkiem czy jest dobrze upieczona. Wyjąć z piekarnika. Odczekać 10 minut i wyjąć babkę z formy. Zimną oblać lukrem lub polewą czekoladową i dowolnie udekorować.