Babka majonezowa z jabłkami

Babka majonezowa z jabłkami
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: drNowak
Ulepszona wersja babki tzw. Poznańskiej lub biszkoptu. Dodatek majonezu sprawia, że jest długo świeża i nie wysycha. Można ją przygotować czystą lub z dodatkiem – ja użyłam jabłek z mojego ogrodu. Można ją posypać cukrem pudrem lub mieszanką cukru z cynamonem. Smacznego

Składniki

  • Jajka (4 szt.)
  • Cukier (1szklanka)
  • Mąką tortowa (1 szklanka)
  • Proszek do pieczenia (1 łyżeczka)
  • Majonez delikatesowy Pegaz (2 łyżki)
  • Dodatki : jabłka , cukier z cynamonem

Przygotowanie

  1. 1. Nastawiam piekarnik na termoobieg (170 st.C).

  2. 2. Rozdzielam jajka na białko i żółtko.
    3. Do misy robota kuchennego wlewam białka, zaczynam ubijać na wysokich obrotach. Jak zacznie gęstnieć wsypuję małymi porcjami cukier.
    4. Wlewam żółtka. Dodaję majonez.
    5. Wsypuje mąkę wymieszaną z proszkiem.
    6. Masę wylewam na blachę i wrzucam pokrojone jabłka. Posypuję wymieszanym cukrem z cynamonem.

  3. 7. Piekę 50 minut. Po upieczeniu wyjmuje z piekarnika.

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 27 października 2021
Pyszotka:)
Składniki
  • Jajka (4 szt.)
  • Cukier (1szklanka)
  • Mąką tortowa (1 szklanka)
  • Proszek do pieczenia (1 łyżeczka)
  • Majonez delikatesowy Pegaz (2 łyżki)
  • Dodatki : jabłka , cukier z cynamonem
Składniki