Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babka majonezowa z czekoladową polewą
Polecam.
Odsłon: 116
Makaron z czerstwego pieczywa to pomysł na wykorzystanie chleba i bułek, któr...
Odsłon: 32
Polędwica po królewsku to iście szlachetna propozycja. Wykorzystuje się w nie...
Odsłon: 559
Polecam.
Odsłon: 116
Makaron z czerstwego pieczywa to pomysł na wykorzystanie chleba i bułek, któr...
Odsłon: 32
Polędwica po królewsku to iście szlachetna propozycja. Wykorzystuje się w nie...
Odsłon: 559
Składniki
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Do ubitych białek wsypywać cukier partiami najlepiej łyżka po łyżce. Kolejno dodawać cukier waniliowy, skórkę z cytryny oraz żółtka. Zmniejszyć obroty miksera do minimum dodawać majonez łyżka po łyżce. Zmiksować tylko do połączenia składników. Do zmiksowanej masy przesiać mąki oraz proszek do pieczenia. Składniki zmiksować tylko do połączenia składników. Blaszkę do babki lub keksówkę wysmarować masłem a następnie obsypać bułką tartą. Ciasto przelać do blaszki. Piec ok 45 minut w temperaturze 180 stopni do tzw. suchego patyczka. po około 15 minutach po wyjęciu z piekarnika wyjąć z blaszki i poczekać do całkowitego przestudzenia. Czekoladę rozpuścić nad parą wodną dodać łyżkę oleju i wymieszać. Lekko przestudzoną czekoladą polać babkę i posypać wiórkami kokosowymi. Smacznego! (szklanka 250 ml)