Babka majonezowa - wilgotna puszysta i przepyszna - warto ją upiec

Babka majonezowa - wilgotna puszysta i przepyszna - warto ją upiec
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Witam serdecznie, dzisiaj chciałabym zachęcić państwa do upieczenia przepysznej babki majonezowej. Babka po upieczeniu jest wilgotna, puszysta i delikatna, polecam wypróbować przepis bo naprawdę warto.

Składniki

  • 4 jajek (rozmiar L)
  • 160 g drobne cukru kryształ (około 3/4 szklanki 250ml)
  • 6 łyżek z górka majonezu (160g)
  • 120 g mąki pszennej – około 3/4 szklanki 250 ml (typ 400-550)
  • 135 g mąki ziemniaczanej (około 3/4 szklanki 250 ml)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego/wanilinowego
  • otarta skórka z jednej cytryny – może być olejek cytrynowy
  • szczypta soli
  • użyłam foremki z kominkiem, o średnicy 24 cm i wysokości 10 cm

Przygotowanie

  1. Do miski wybijam jajka, dodaję cukier, cukier waniliowy i miksuję na najwyższych obrotach przez około 3-4 minuty, tak żeby jajka zbielały i stały się puszyste.

  2. Następnie dodaję majonez, otartą skórę z cytryny i przez chwilę miksuję, tak żeby składniki się połączyły.

    Na koniec dodaję proszek do pieczenia, sól i stopniowo mąkę ziemniaczaną i pszenną, cały czas miksując, ale na najwolniejszych obrotach do połączenia się składników.

  3. Pieczenie babki majonezowej:
    Tak przygotowane ciasto przekładam do foremki i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 170°C na drugą od dołu półkę, i piekę około 47 minut do suchego patyczka, długość pieczenia zależy od piekarnika i od foremki.
    Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu.

    Upieczoną babkę wyjmuję od razu z piekarnika i foremki, i odstawiam do wystudzenia.
    Wystudzoną babkę możemy dodatkowo udekorować lukrem lub cukrem pudrem.

    Babka majonezowa jest gotowa, życzę udanego wypieku i smacznego.
    Pozdrawiam Babcia Ewa

Komentarze do przepisu (2)

konhambos 13 marca
Wyglada pieknie, tak jak sie zapowiada - puszysta i delikatna.
KulinarnaChwila 14 marca
Pyszotka:)
Składniki
  • 4 jajek (rozmiar L)
  • 160 g drobne cukru kryształ (około 3/4 szklanki 250ml)
  • 6 łyżek z górka majonezu (160g)
  • 120 g mąki pszennej – około 3/4 szklanki 250 ml (typ 400-550)
  • 135 g mąki ziemniaczanej (około 3/4 szklanki 250 ml)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego/wanilinowego
  • otarta skórka z jednej cytryny – może być olejek cytrynowy
  • szczypta soli
  • użyłam foremki z kominkiem, o średnicy 24 cm i wysokości 10 cm
Składniki