Babka majonezowa

Babka majonezowa
> > 6 os.
> 15 min
średnie
przystępne
avatar Autor: lasuch-09
Puszysta, wilgotna, długo zachowuje świeżość

Składniki

Przygotowanie

  1. Oddzielić żółtka od białek. Ubijać białka ze szczyptą soli. Następnie dodać żółtka i cukier. Dobrze zmiksować do uzyskania puszystej piany i rozpuszczenia cukru.

  2. Dodać 4 łyżki majonezu (bez przypraw) i zmiksować.

  3. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Można dodać jeszcze kilka kropel aromatu cytrynowego, ale nie koniecznie.

  4. Ciasto wylać do wysmarowanej foremki i piec ca 45 min. w temp. 190 st. C

  5. Przed wyjęciem ciasta z piekarnika sprawdzić patyczkiem czy jest przepieczone.

  6. Po wystudzeniu, polać ulubioną polewą.

  7. SMACZNEGO.

Komentarze do przepisu (14)

agus32 21 listopada 2009
Zgadzam się ,naprawdę pyszna ta babka i fajnie wilgotna.
SprytnaAK 21 listopada 2009
Pyszna babka! Najlepiej wychodzi mojemu bratu, ale cała rodzina korzysta z tego przepisu. Babka szybka i smaczna... Czytaj całość »
Pyszna babka! Najlepiej wychodzi mojemu bratu, ale cała rodzina korzysta z tego przepisu. Babka szybka i smaczna dla niespodziewanych gości :) Polecam!
izaa 22 listopada 2009
i ja zrobiłam babka dobra jednak zmylił mnie opis ciasta bo moja nie była wilgotna raczej bardzo... Czytaj całość »
i ja zrobiłam babka dobra jednak zmylił mnie opis ciasta bo moja nie była wilgotna raczej bardzo puszysta....wolę ciężkie wilgotne. ale ogólnie przepis ok
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki