Babka majonezowa

Babka majonezowa
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Ollka
Wielkanocna babka z niecodziennym dodatkiem do tego typu wypieków, bo z majonezem. Bardzo puszysta, długo utrzymuje świeżości, a majonez jest absolutnie nie wyczuwalny. Składniki na foremkę na babkę z kominkiem o pojemności 2,5 litra, ja natomiast upiekłam małe babeczki z podanych składników uzyskałam 16 sztuk.

Składniki

  • ¾ szklanki mąki ziemniaczanej
  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • 5 jajek
  • 4 łyżki majonezu
  • szklanka cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy, lub ulubiony aromat do ciast

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki umieścić w misce i miksować około 5 minut, do chwili gdy ciasto będzie gładkie i rzadkie. Ciasto przelać do formiki wysmarowanej masłem oraz wysypanej bułką tartą. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 C przez około 50 minut. Po upieczeniu odstawić do przestygnięcia, zimną bakę wyjąć z formy i opruszyć cukrem pudrem.

Komentarze do przepisu (2)

grazka950 19 marca 2016
wspaniałe babeczki do koszyczka wielkanocnego,na pewno w naszym będą :)
Ollka 19 marca 2016
Dziękuje, to prawda świetnie wyglądają w koszyczku, u mnie juz od wielu lat, mają w nim swoje miejsce :)
Składniki
  • ¾ szklanki mąki ziemniaczanej
  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • 5 jajek
  • 4 łyżki majonezu
  • szklanka cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy, lub ulubiony aromat do ciast
Składniki