Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wygląda efektownie. Sezam dodaje dodatkowego smaczku. Pycha!
Kapusta chińska pak choi smażona z czosnkiem, chilli i miodem. Świetna jako c...
Odsłon: 166
Polecam dziś mój przepis na przepyszną bezglutenową babkę kokosową. Nie jest...
Odsłon: 8435
Kapusta chińska pak choi smażona z czosnkiem, chilli i miodem. Świetna jako c...
Odsłon: 166
Polecam dziś mój przepis na przepyszną bezglutenową babkę kokosową. Nie jest...
Odsłon: 8435
Składniki
Foremkę dokładnie wysmarować masłem i wysypać sezamem. Oddzielić białka od żółtek i ubić ze szczyptą soli. W oddzielnym naczyniu ubijać z cukrem jajka aż zbieleją i powiększą objętość. Dodać masło i ekstrakt waniliowy. Nadal ubijać. W dwóch lub trzech partiach wsypywać przesiane i wymieszane obie mąki wraz z proszkiem do pieczenia. Gdy masa będzie jednolita wmieszać delikatnie, przy pomocy łopatki, białka. Następnie rozdzielić ją na dwie miseczki. Do jednej dodać kakao. Tak przygotowane ciasto nakładać do foremki. Najlepiej robić to dwiema łyżkami. Jedna łyżka - ciasto ciemne, a następna jasne. I tak na zmianę, aż do wyczerpania składników. Po upieczeniu powstanie efekt "łat". Piec w nagrzanym piekarniku do 175 st. C 50 - 55 minut. Pod koniec pieczenia dobrze jest sprawdzić szpatułką czy babka już się upiekła.