Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...
Odsłon: 1138
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 630
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 195
Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...
Odsłon: 1138
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 630
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 195
Składniki
Wodę podgrzewam z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaję margarynę. Gdy cukier i margaryna się rozpuszczą, odstawiam do wystygnięcia. Owoce kandyzowane wsypuję do miski i dokładnie obtaczam w dwóch łyżkach mąki.
Do chłodnej wody z dodatkami dodaję żółtka, następnie, stopniowo, przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksuję do połączenia wszystkich składników. Dodaję pianę ubitą z białek i kandyzowane owoce. Bardzo delikatnie mieszam.
Ciasto wlewam do natłuszczonej foremki. Piekę około 60 minut w temperaturze 190oC. Z cukru pudru i odrobiny gorącej wody ucieram lukier. Polewam wystudzone ciasto.
Wierzch babki dekoruję kandyzowaną mieszanką owocową.
Wartość odżywcza jednej porcji 266 kcal Białko 5,4 g/Tłuszcz 13 g/Węglowodany 55 g
Czas przygotowania 90 minut. Cena jednej porcji około 1,60 zł
<strong>Monika Kubacka, Szczecin</strong>Źródło: Rewia